sockerfri rocky road
DIY

Adventspyssel med EB del 4 – Sockerfri Rocky Road och Julmustknäck

4:e advent och sista adventspysslet för denna gång! Idag ska vi göra såntdär supergott julgodis. Sockerfri Rocky road (eller med minskat socker) och Julmust knäck!

Jag ville göra två varianter av julgodis, den aldrig förr testade (av mig alltså) Rocky road men också min absoluta favvo, Julmustknäck med recept från Baka med Frida. Kika in hennes bakblogg för helt otroliga recept. Jag ville testa att försöka få en sockerfi rocky road men i min variant så är det socker i en av ingredienserna, dock så går det utmärkt att byta ut det mot annat sockerfritt.

Som den sanna choklad älskaren jag är, Marabou mjölkchoklad såklart… Kände ba hallå sockerfritt???? Usch vad äckligt (min första tanke…) Men jag köpte dessa från Cloetta, och omg… Helt ärligt så smakar dom helt okej?? Mer en okej, faktiskt gott…!! Tanken bakom detta är egentligen att när man bakar julgodis såhär, det är en toppengrej att ge bort. Och då om godiset är sockerfritt eller med mindre socker är det lättare att kunna ge till nära eller kära! Testa dessa sockerfri rocky road.

Sockerfri Rocky Road (i min variant är det lite socker)

Smält chokladen över vattenbad. Jag blandade mörkchoklad och mjölkchoklad från Cloetta. Utan tillsatt socker. 

sockerfri rocky road

Mängden choklad är varierande beroende på hur mycket du ska göra såklart, men jag använde mig av 400g Choklad, det blev ungefär 50st formar. 

När chokladen är smält så rör du enkelt i allt du vill ha i dina godisar. Jag blandade mandel och rice krispies. Vilket är väldigt sockersnålt men för att få det helt utan tillsatt socker skulle man kanske haft rispuffar istället för rice krispies. Så om du vill få sockerfri rocky road fullt ut så är det super enkelt att byta ut ingredienser. 

sockerfri rocky road sockerfri rocky road

För riktiga godsaker (jag som sockerälskare 😉 ) kan du tillexempel blanda i bitar av dumle, mini marshmallows, rice krispies eller varför inte ahlgrens bilar?? Finns så mycket möjligheter, du kan blanda i allt du gillar och vill ha.

Häll smeten i formar, jag hade köpt ischoklad-formar, just för att kunna lägga ihop dom smidigare i tillexempel julklappspåsar, eller göra fina burkar. I vanliga fall brukar man göra rocky road i långpanna. Men mina sockerfri rocky road hamnar i formar. 

sockerfri rocky road

Tadaaa, ät och njut. Och inget dåligt samvete här för att man proppar i sig massa sötsaker, det är knappt nå socker i dessa. 😉 

På min instagram reels finns en video när jag gör dessa sockerfri rocky road. Ni hittar den här.

 

Julmustknäck

Denna helt oteroliga (som Johanna Nordström hade sagt… 😉 ) julmustknäck har varit en favorit hos mig sen 2 år tillbaka. Och baka med Frida som har kommit med receptet är helt otrolig hon också. Om ni letar efter smarrigt att baka är det en varm rekommendation från mig!

Självaste grundreceptet på knäck är samma, du tillsätter bara julmust i smeten. Receptet är taget från Baka med Fridas bakblogg, ni hittar det här:

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl julmust
2 dl vit sirap
2 dl vispgrädde
2 msk smör

Jag dubblade satsen då även mamma och pappa ville ha lite gotta. Sen kan man som alltid tillägga mandel eller någon nöt i knäcken, men jag är inget mega nöt-fan så jag brukar skippa den.

julmustknäck

Börja med att blanda socker, grädde, sirap och julmust i stekpannan/grytan och koka knäcken tills du har den konsistens du vill ha. Om du har en termometer säger Baka med Frida att när du nått 125grader är det klart, eller så gör du gamla hederliga kultestet. 

Kultestet: Ett glas med iskallt vatten, droppa i lite av smeten. Om det blir ”kulor” börjar det vara färdigt. Sen kan du alltid hälla ut vattnet och även smaka på ”kula” och känna konsistensen, och för att det är gott 😉 

När du har kokat klart smeten tillsätter du smöret och eventuella nötter eller ”fyllning”.

Dags att hälla smeten i formarna, och oj vad glad jag är att jag hittat denna doseringstratt. SÅ smidigt! Funkar självklart på det gamla vanliga sättet, men alltså… Inget kladd och ingen frustration!!

julmustknäck

Kika in min instagram reels för att ser hur jag gör min julmustknäck och hur jag använder tratten. Ni hittar den videon här.

Sådärja, nu börjar julen närma sig! Dra på er tomteluvorna och börja baka ert gotta❤️ Antingen sockerfri rocky road eller julmustknäck 💜

Om ni gillar mina inlägg och det ni ser får ni jättegärna kika in mitt instagramkonto @ebinredning och kika in hela denna kalender, som har varit så roligt att göra. Adventspyssel med EB önskar en superfin 4:e advent och GOD JUL❤️

Här hittar ni mina tidigare Adventspyssel med EB 2020:

Adventspyssel med EB del 1

Adventspyssel med EB del 2

Adventspyssel med EB del 3

Om ni finner inspiration från mina pyssel och DIY får ni jättegärna tagga mig så  jag kan få se era vackra kreationer.

 

❤️GOD JUL❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *