ekgolv
Van Conversion

Ekgolv – Van Conversion Sverige Bygga golv – Dag 26-32

Äkta ekgolv i en van? Is that possible?

Åh hejsan! Längesedan sist? Oo ja! Jag har faktiskt saknat att skriva märker jag nu efter bara några ord.. 😅 Men nu är jag här igen, jippi säger ni då 😉! Nu har vi hunnit jättelångt i bussen, och då menar jag JÄTTE långt.. Det har redan gått en månad sen förra inlägget och shit, nu har det hänt grejer! Inser nu att det kommer bli ett mega långt inlägg om jag ska sammanfatta allt vi gjort tills nu, så jag tänker att jag delar in det i två delar!

Här kan ni läsa om vad vi gjort hittills.

DEL 1

DEL 2

DEL 3

DEL 4

Håll i er, nu åker vi, del 1 🚌

EKGOLV – DAG 26 VAN CONVERSION

I förra inlägget såg ni hur vi hade isolerat golvet och gjort oss redo för att lägga dit vårt ekgolv! Jag kan berätta historien om när vi köpte det! Såg en annons på facebook, en person sålde 9kvm äkta ekgolv (ifrån märket Kährs), 400kr??. Det var ungefär 3 mil från oss, jag for på morgonen och skulle hämta det och väl på plats inser jag att ”hmm detta kommer inte gå?” det får aldrig plats i bilen, snopet!😂

Åker hem igen , hämtar Tim, åker och lånar pappas bil med släp för att sedan åka tillbaka enda dit bort igen, haha det blev många mil för lite golv. Vi kollade iallafall upp priset på golvet vi köpt, 9kvm nytt skulle kosta 4500kr, och vi fyndade detta för 400 kr, magiskt! 🤩

Hursomhelst, efter isoleringen så målade vi undersidan på vårt ekgolv. Även det med lasyren ifrån Byggmax! Ni hittar den här. Målning är i vanliga fall så kul, men när de är sånt här smågrejer blir man rätt så less faktiskt. 🤔 😅

DAG 27 & 28 VAN CONVERSION – ekgolv på plats!

Som ni kan se här nedan målade vi även med lasyren in i sponten och alla hörn som missats.

Vi började lägga planka för planka och eftersom klickgolv är ganska tåligt måste man bryta rätt så mycket för att det ska som ”klicka i” vi fick lov att lägga något form av stöd under för att sedan böja det neråt. På ett plant och vanligt underlag funkar detta bättre, men eftersom isoleringen är ganska flexibel fick vi lov att göra så!

Vi fick kapa runt hjulhusen men annars var det bara att köra på, tills vi kom till skjutdörren. Tim fick visa upp sina kunskaper i sågning då han fick form-såga trappsteget. SÅ duktig!! Golvet var nu på plats och WOW vilket snyggt golv vi hittat! 😘

ekgolv

Ett tips till andra Van-byggare är att försöka hitta billiga lösningar, tillexempel begagnat eller köpa privat av någon, att vi nu köpte detta för endast 400 kr var ett bra kap, det är verkligen att rekommendera! För ett riktigt hållbart och stabilt golv vill man ha helt klart!

DAG 29 VAN CONVERSION – klöv dom sista längderna av panelen!

Nu är golvet lagt och då var det lättare för oss att se hur långt ner panelen behöver gå! Vi mätte och klöv panelen i rätt längd och bredd. Vi försökte göra dom så tighta som möjligt mot bussens ekgolv, vilket resulterade i att det var ganska trångt att trycka in dom. Men tillslut så gick det bra!

van conversion

DAG 30 VAN CONVERSION MED EKGOLV – vi börjar bygga sängen!

Nu ni, kanske det tyngsta i vår van, sängen! Vi har sedan tidigare en madrass på ungefär 18 cm, vilket vi utgick ifrån när vi valde höjden! Att inte bygga för trångt i en buss och för stort är nog A&O för att det ska kännas mer hemtrevligt, större och mer luftigt… Därför utgick vi ifrån madrassens höjd och fönstret så vi visste vars vi ville ha den!

Skruvade upp målade reglar i en ram. Vi hade gjort några ribbor men när vi väl stod där och satt fast dom kände vi att vi behövde många många fler. Planen var att sedan även fästa en plywood skiva under, dels för att få ett slätt tak i garage delen men också för att göra sängen mer stabil! Eftersom vi håller till på min pappas jobb och grejar så har vi nära till hands med mycket!

van conversion ekgolv

Lånade en större bil av pappa och åkte snabbt till Bygma och köpte fler reglar! Till ribborna har vi använt smalare reglar, 25x45mm. Så istället för typ 4 st ribbor gjorde vi 10 st… haha lite skillnad… 😂

van conversion

DAG 31 & 32 VAN CONVERSION – efter sängen kommer sofforna

Hur tänkte vi kring sofforna? Jadu, egentligen var planen att vi skulle ha en U-soffa, men väl på plats med sängen och så kände vi att det kommer bli ganska trångt.. Och vi skulle inte tjäna så mycket på det! Då fick det bli varsin soffa på sidorna istället och sedan bord i mitten tänkte vi! Förvaring i sofforna ska vi ha och där ska det rymmas en hel del! Vi funderade på hur djupa vi ville ha samt längden. Vi kom fram till ungefär 48 djupa och 75 långa.

Dags att kapa massor med reglar för att bygga ramen! (det är detta jag nämnde tidigare med målningen som är drygt, alla dessa småreglar som ska målas hela tiden, men vi vill ju vara noga så då får det vara så 😉). Vi satte ihop en ena kvällen och den andra soffan andra kvällen. Blev riktigt bra!

ekgolv van conversion ekgolv

Tills nästa gång vi hörs, ha det så bra och ta hand om er! Vi jobbar på med bussen och pysslar på!

Kram på er!💗

EB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *