jul på taket
Inredning,  Livet

Platsbyggd tv-bänk & 4 års-dag

Tjena!

Äntligen tisdag säg, måndagen är gjord och bara resterande av veckan kvar 😉 Blev tyvärr inget inlägg i lördags (men idag kommer ett om vår kära platsbyggda tv-bänk) då jag hade fullt upp  med annat men därför kommer ett längre inlägg idag! Nya jobbet är i fullgång och det känns mycket bra, har fått nytt schema och det kommer verkligen bli en omställning att jobba så sent. Dock börjar jag sent då också så det gäller bara att vända lite på de man brukar ha gjort! Det kommer absolut bli mer morgon/dag – tider lediga i min nagelverksamhet men de känns ganska skönt, då behöver man inte sitta med det direkt efter middagen!

Tidigare i år gjorde jag och min sambo byggt en platsbyggd tv-bänk. Jag tyckte att det såg så tråkigt ut med den tv-bänk vi hade innan så spanade runt och hittade minsann en variant som Interiorbyvanessa har gjort! Vet att jag tipsat om hennes konto förut men det är för att hon är verkligen så duktig. Jag fann inspiration via henne men liten egen touch och lösningar vill jag alltid lägga till! Tidigare hade vi en tv-bänk från Ikea som heter Vittsjö, du hittar den här. Jag älskar verkligen den serien och har även vardagsrumsbordet från Vittsjö. Tycker det är så snyggt med de svarta benen och jag tycker det ger en lyxig känsla! Däremot blev just tv-bänken lite för ”mesig” mot en ändå ganska lång vägg, kändes som att man ville fylla ut mer. Sen var vi tvungna att ha ganska stor tv för Tim varken ser eller hör så bra 😉 Han säger att de var orsaken iallafall…. Aja hursomhelst kändes det inte så värst bra (men själva tv-bänken i säg tycker jag är superfin men kanske i ett mindre vardagsrum) så vi beslöt oss att bygga en egen!

Såhär såg det ut innan:

För vår platsbyggda tv-bänk använde vi oss av Ikeas serie Bestå! Bestå har ett väldigt stort sortiment med både färdiga tv-bänkar och vanliga väggskåp/hyllor som man kan bygga lite som man vill med! Vi valde den den lägre och smalare modellen på skåpen då väggen ändå inte är så stor, du hittar dom här. Vi köpte 3 st stommar och 3 st luckor, vi valde luckorna Lappviken, du hittar dom här. Vi båda två gillar mer mörka mer ombonade kulörer än det vita ljusa tonerna, men det som är så bra med Bestå är ju att det finns i lite olika nyanser. Lappviken är en svartbrun lucka som är i samma nyans som stommen, träet syns igenom och det gillar vi supermycket. Vi driver förövrigt ett klockföretag som tillverkar träklockor och inspireras av den svenska naturen, därav lite träkänsla på ganska mycket här hemma! Det kan jag prata mer om sen om ni vill! 🙂

Vi började med att mäta ut vars de alla skulle hänga och eftersom jag kan ibland vara krånglig så ville jag inte ha denna tv-bänk på golvet utan den skulle hänga och alla kablar skulle vara gömda, det är en fröjd för ögat att slippa se på alla kablar!! Så… Efter ganska mycket matte och noga uträknat vars allt skulle hamna kunde vi sätta upp upphängningsmodulen som man får köpa till och hänga på skåpen. Vi hängde upp och försökte se vars eluttaget på väggen skulle hamna, eftersom vi skulle bygga in den, då alla kablar skulle gömmas (ni ser uttagen på höger sida om tv-bänken på bilden ovan), Sedan var det ju kablarna upp till tv… Det var väl egentligen det svåraste då upphängningsmodulen hamnar bakom och vi fick även modifiera i den haha 🙂 Vi använde oss allt från vattenpass och skruv till sticksåg och borr. När vi kapat och stoppat igenom alla kablar upp mot tv:n kunde vi hänga fast skåpen på modulen och fästa den där. En till modifiering behövdes dock då vi var tvungna att få kablarna från det högra skåpet till det mittersta… Då borrade vi med en ganska stor hålborr haha, det gäller att se lösningar och inte problem, vilket jag håller på bli bättre på! 🙂

Då satt vår platsbyggda tv-bänk på plats!

↑↑Denna bild var tagen ganska direkt efter det var färdigt, kommande bilder är i nutid då det är mer julstämning hemma↑↑

 

I mittenskåpet fick vi sätta in och försöka komma på en bra lösning för både router och tvboxen. Men tycker det blev bra, och jag älskar att kablarna går längst kanterna och att det ändå ser proffsigt ut! 🙂

Och här är eluttaget som ger ström till hela anläggningen höll jag på säga! Blev riktigt bra vi är så nöjda! Och det var toppen att vi tog den smalare modellen som är 20 bred, vardagsrummet känns mycket större! Jag älskar vår tv-bänk och det är så roligt att tänka tillbaka på när vi gjorde den, det gör ju det hela lite finare också 😉 Har även hjälpt till hemma hos mamma, pappa och brorsan med deras tv-bänk, på ett liknande sätt, kan berätta om det i ett annat inlägg 🙂


Sedan förra uppdateringen har jag och Tim firat 4 år !!!?? tillsammans ❤❤❤❤❤❤❤

Vi käkade middag på Texas Longhorn och sedan bänkade oss med chips&dipp framför idolfinalen. En perfekt kväll med min favoritperson.

Kram till oss ❤❤

2 kommentarer

 • Robin Rafstedt

  Hej!

  Vilken fin bänk ni har gjort.
  Jag har googlat mig sönder efter någon som gjort detta eftersom jag är i tagen att göra det själv.

  Har några frågor.

  Hur undvek ni flisning när ni sågade i bänken?
  Håller den formen trots att ni tagit ur bakstycket något?
  Blir det varmt i skåpen av all elektronik, fungerar allt som det ska eller har det blivit överhettat någon gång?

  Jag ska göra liknande fast tyvärr sitter mitt el och nätverksuttag precis över mitten på stommarna. Jag kommer få ta ur en bit av kanterna på resp. modul. Men det ska bli ett spännande projekt. Jag har stora visioner, återstår att se hur det blev.

  Med vänlig hälsning,
  Robin

  • EB

   Hej! Åh va kul att höra, glad jag blir!
   Tyckte själv att det var svårt att hitta bra info hur folk hade gjort så därför blev det att modifiera en egen.
   Vi sågade enbart i mellanväggarna med en träborr för att få igenom kablar. Det gick bra men lite flisning blev det. Det vi gjorde var att använda maskeringstejp först och sen slipa och måla i hålet så det blir mjukare.
   Bakstycket har vi inte rört så mycket förutom en fyrkant i ena skåpet för eluttaget och högst upp på andra skåpet för kablarna upp mot tvn. Vår bänk är fortfarande stadig eftersom vi skruvat fast bänken i skenor, och i varandra (vet inte om Ikea säger att man ska de men…) Vi ville att dom stadigt skulle sitta ihop med varandra:)

   Om man hade haft glasluckor så hade elektroniken funkat (gissar jag..) för oss måste vi ha mittersta luckan lite öppen så kontrollen och tvboxen får signal. Funkar för oss:)

   Okej spännande. Ja man vill ju inte sätta modulen för högt upp, snyggt om det är ganska nära golvet. Vi fick ”karva ur” ett hål precis där kablarna går upp mot tvn för att dom skulle komma igenom. Det gick bra men man fick vara väldigt noga.

   Så spännande det låter! Hoppas verkligen det går bra för dig och att du blir nöjd. Jag kan säga att vi är supernöjda över tvbänken och ångrar inte för 1 sekund allt jobb för att få den att passa. Så härligt när alla kablar är borta och det är stilrent.

   Önskar dig lycka till och en fortsatt trevlig vecka:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *