innerpanel
Van Conversion

Van conversion/Vanlife – innerpanel i buss? – DAG 13-20

Nu var vi igång igen! Efter några intensiva arbetsdagar och lite tid så har vi hunnit en bit på vägen(vi har nu börjat sätta vår innerpanel i buss)! Trots detta har vi på 10 dagar, hunnit med 7 arbetstillfällen men vår Van Conversion! Jag är helt nöjd, dock hade jag velat jobba i helgen men vi kroppen behövde vila, och då måste man lyssna. Om ni är intresserade av vad vi gjort hittills så länkar jag till de inläggen. Här & Här.

Jag drar igång direkt med dag för dag! Vi har några att beta igenom 😂 Uppmärksamma att en ”DAG” för oss är ofta kvällar efter jobbet, det är få gånger vi haft möjlighet en hel dag..😂

DAG 13 – VAN CONVERSION – Kapa och måla reglar

Fogskummet är lagt, och nej vi snålade inte😂 Är det nu dags att kapa reglar. Reglarna kommer fästas direkt mot balkarna i bussen och på sin tu kommer innerpanel att fästas i dessa. Vi har valt en typ av regel som kallas för läkt, den är 4,5 cm bred och 2,2 djup. En vanlig regel är oftast 4,5×4,5 (finns olika).

Då vi vill ha en luftspalt mellan panel och isolering är det också en anledning till varför vi valt att sätta reglar i balkarna. Luftspalten bidrar med ventilation och när det blir kondens så kommer det ventileras, det kommer inte att bli instängt utan i sin tid torka. DÅ bussen är rund var vi tvungen att göra en massa olika småbitar😂 För att inte tappa för mycket utrymme, se bild.

van converison

(vi stod ute och såga i  regnet.. krigare..)

Då alla bitar var kapade så var vi tvungna att komma på ett system för alla bitar så vi visste vars dessa skulle hamna, det var klurigt ja😂 Sedan dags för måla! Det är viktigt att skydda obehandlat trä då man inte vill att fukt ska förstöra, vi har i princip målat alla ytor som kommer utsättas för fukt. Jag använde bara en av färgerna vi hade hemma, det fick (tyvärr… 😓) bli den som jag använde till sängborden. Kika in dom här vettja!

van conversion

DAG 14 – VAN CONVERSION – Reglarna ska på plats

Då vi valt att ha reglar, dels för att få en luftspalt men också för att ha något att fästa innerpanel på, valde vi att sätta dom i balkarna på bussen! Visst, vi tappar lite utrymme, speciellt då innerpanel också är rätt så tjock, men samtidigt så vill vi ha en luftspalt som tillåter fukten att ventileras. För oss så kommer detta passa bra! Tror vi.. vi kan ju inte säga med säkerhet då det är vårt första buss bygge..

Vi målade reglarna för att skydda mot fukt, men också för att då vi sätter dom mot plåten. Det är mot plåten som kondensen bildas. Uppe i taket valde vi att emellan balken och regeln ha underlags foam. Just för att skydda träregeln ytterligare. I balkarna och på balkarna märkte vi att det ofta blev vattendroppar. Foamen är ett material i plast som är tätt, den vädras men den släpper inte igenom fukt.

Kan säga att det var kruxigt att få ihop alla delar.. Vi knäckte ett x antal borrar då det på många ställen var dubbelplåt. Men nu sitter dom där 😍

van conversion van conversion

DAG 15 – VANLIFE – ännu en dag med stor shopping…

Efter påskhelgen kunde vi äntligen åka och köpa mer material så vi kan fortsätta! Vi köpte den innerpanel vi bestämt oss för på K-Bygg. Vi hade bestämt oss för färdigbehandlad, just för att vi ville ha den vit och vi hade räknat ut att med allt jobb som det skulle tillhöra och all färg så hade det kostat oss lika mycket som nu.

Då vi är rädd för den här fukten.. så mycket prat om fukten vem är de egentligen?😂 Så valde vi att lasera baksidan på panelen. Lasyr är ”färg” som andas, vilket är viktigt på ett levande material, men också vattenresistent. Den kommer skydda vår dyra(😂) innerpanel och göra hållbarheten så mycket längre.

Vi köpte även några fler skivor XPS plast till golvet. 10 stycken reglar från Byggmax fick även följa med hem, det lär gå åt några till sängbygget och köket😂 Detta blev den dyraste shoppingen hittills, vi är dock sjukt nöjd med allt vi fick för pengarna. 6000 kr fattigare men en hel del kvalitets grejer rikare.

DAG 16&17 – MÅLA MÅLA MÅLA INNERPANEL

Jag rollade baksidan på varenda planka.. måste varit närmare 60 stycken😂 Lasyren gick dock väldigt enkelt att applicera. Detta tog 2 kvällar, dels för att lasyren tog slut så var tvungen att köpa mer men också då det var så många fick inte alla plats där vi höll till!

DAG 18 – Flytta bussen närmare stan, även påbörja några skivor innerpanel i buss! VAN CONVERSION

Måste säga att se bussen på vägen gjorde att jag längtar 10x mer på en färdig dröm. Den är långt ifrån snygg på utsidan men allt har sin charm😂 För mig är inte utsidan prio just nu, men samtidigt OM vi hinner klart till i sommar hade det kanske varit kul om den inte skrek ROST om sig😂😂

Vi började planera hur vi ska lägga panelen, vi hann även lägga några brädor. Nu börjar de synas resultat! Det är så kul att se när det börjar ta form! Panelen är riktigt fin och när allt är klart kommer det bli super! Däremot har lasyren runnit lite runt på vissa ställen men det får vi lösa sen. Kommer säkert gå och dutta med vit färg där det syns som värst!

DAG 19 – INNERPANEL SKA PÅ PLATS

Vi kom till bussen med inställningen att idag! Idag då hinner vi långt😂 Tror ni det blev så.. Nä.. Något man märkt är att allt tar en tusan mycket längre tid än vad man trott… Vi insåg ganska snabbt att vi inte kunde lägga innerpanel då vi ännu inte gjort sadlingen runt fönstret, så det fick vi jobba med. Och då vi inte fick ihop det i hjärnan så tog det längre tid än vad vi hade velat, men tillslut så!

innerpanel

Här ser ni att vi fick göra en träram runt fönstret för att ha något som panelen kunde gå till. Sedan kommer det en vinkel/hörn list för att snygga till det.

Jag måste säga att jag kan bli så deppig då det inte blir som jag tänkt😂 Måste verkligen försöka träna bort detta då det kan gå från ”ENERGINIVÅ 110% till 1%” 😂 Men efter det förbannade fönstret var klart så lyftes mitt humör och vi kunde fortsätta med panelen😂innerpanelinnerpanel

DAG 20 – NU NI, NU SKA INNERPANEL PÅ PLATS – så långt vi hinner såklart..

Solen har visat sitt gladaste humör idag på oss när vi arbetat oss fram! Vi fick börja dagen med att göra en special bräda i panelen. Då det nästan timade perfekt över fönstret behövde vi bara ”jacka ut” en centimeter. Se bilden för att förstå! Vi gjorde detta då vi vill ha fönstret fulla potential. Om man inte hade gjort det utan haft en hellång bräda över, vilket som tur var hade funkat också, men det hade blivit lite mindre, sen måste man tänka på att en list ska dit också som bygger lite.

innerpanel innerpanel

Här ser ni hur vi har ”jacka ur” innerpanel för att få ett snyggt fönster! Det är vi mycket nöjda med.

Kolla in vad långt vi hunnit! Idag har ändå känts riktigt bra, förutom på slutet då vi stötte på problem, började bli hungriga och sen tog skruvdragaren slut med ström… NOT GOOD COMBO 😅 Men kika, visst kommer det bli så fint?

Nu har vi kommit en bra bit på vägen och vi båda tycker detta är så kul! Jag och Tim längtar så mycket efter stunder i denna härliga pärla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *